Miód organiczny

Czym wyróżnia się pozyskiwanie miodu organicznego?

W niektórych regionach kraju pszczelarze otrzymują miód z ekologicznie czystych obszarów, to znaczy, że przestrzegają pierwszego wymogu produkcji miodu organicznego ekologicznego, produktu bardziej wartościowego niż zwykły miód. Innymi słowy, rolnictwo ekologiczne, pszczelarstwo ekologiczne, miód organiczny to nieodłączne warunki produkcji.

Czym wyróżnia się pozyskiwanie miodu organicznego?

Rolnicy pszczelarze pragnący zostać producentami produktów ekologicznych wiedzą, że ziemia musi być traktowana bez żadnych chemikaliów. W takich gospodarstwach nawozów używa się wyłącznie pochodzenia mikrobiologicznego, roślinnego lub zwierzęcego. Wykorzystanie magnezu, potasu, obornika jest ograniczone. Wybierane są nasiona odporne na szkodniki i chwasty, niezawierające genetycznie zmodyfikowanych elementów. Miód organiczny to certyfikowany produkt wytwarzany zgodnie z normami ekologicznymi.

Miód organiczny produkowany jest według pewnych zasad:

  • Zabrania się umieszczania pasieki na polach, w których stosuje się agrochemię i uprawy modyfikowane genetycznie.
  • W promieniu 3 km od pasieki muszą znajdować się dzikie rośliny lub uprawy prowadzone metodami ekologicznymi.
  • Ule powinny być wykonane z naturalnych materiałów. Wewnątrz uli używane są tylko naturalne produkty, takie jak propolis, wosk i oleje roślinne.
  • Podczas pozyskiwania miodu zabronione jest niszczenie pszczół, stosowanie środków chemicznych, niszczenie plastrów z czerwiami.
  • Fizyczne metody, takie jak para lub ogień, są używane do dezynfekcji uli.
  • Pszczoły nie są karmione syropem cukrowym. Zimą pszczoły mają wystarczającą ilość miodu i pyłków do zimowania.
  • Miód nie jest podgrzewany, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury w miodzie powstaje substancja toksyczna.

Naturalna ochrona zdrowia i natury

Organiczny miód wyróżnia się uzyskaniem go z terenów, na których jest zakaz stosowania pestycydów, uprawy GM w promieniu lotu pszczół zapewniony jest brak szkodliwych substancji. Ponadto zakup miodu to inwestycja w ekologiczną przyszłość. Produkcja miodu organicznego ekologicznego i ogólnie produktów ekologicznych wzmacnia wiązania biologiczne i przyczynia się do żyzności gleby.

Miód organiczny to naturalny, bezpieczny miód pszczół, które zbierają nektar z dzikich roślin. W procesie produkcji miodu organicznego ekologicznego nie są stosowane: antybiotyki, leki syntetyczne, metoda ogrzewania. Ule są ułożone w taki sposób, że w promieniu lotu pszczół nie ma pól, na których stosuje się pestycydy, herbicydy i kultury modyfikowane genetycznie. Jedzenie miodu organicznego to nie tylko korzyść dla zdrowia, ale także troska o środowisko.